3 Tips voor een betere Balans tussen Werk en Privé

Het is een thema waar we allemaal wel eens mee worstelen: het vinden van de balans tussen werk en privé. Hoe gaan we om met alle prikkels die de hele dag op ons af komen? En die nog versterkt worden door de mobiele telefoon, waardoor we altijd bereikbaar zijn en in contact staan met de buitenwereld.

1: Een goede balans tussen in- en ontspanning


Doe drie keer per dag een ademhalingsoefening. Tel hoe vaak je ademt per minuut. Adem je tussen de zes en negen keer: prima in orde, je bent relaxed. Adem je tien tot vijftien keer? Doe de oefening nog eens en probeer onder de negen te komen. Vaker dan vijftien keer? Tijd om serieus te gaan ontspannen. Veel en snel ademen is een indicator voor te hoge niveaus van stress in je lichaam.


Kies een vorm van ontspanning waarmee je je hoofd echt leeg kunt maken: tuinieren, puzzelen, wandelen, lezen, muziek of (duur-)sporten. Als er maar geen beeldscherm aan te pas komt.

2: Rust in je agenda


Plan ontspanning in je agenda, net zoals je een taak of afspraak plant, als je het niet plant kom je er niet aan toe.


Plan ingewikkelde dingen ’s ochtends. En de zaken waar je je hersens minder hard voor hoeven te werken, de ‘doe-dingen’, in de middag, als je hersenen minder scherp zijn.

3: Verbeter je verhouding met je mobiel

Beperk je berichtgeving: moet je echt een pushmelding krijgen bij een nieuwe mail? De gemiddelde Nederlander bekijkt zo vaak zijn of haar telefoon, dat je deze zonder pushmelding ook snel genoeg ziet.

Zet alle badges uit. Dit is het getal dat aangeeft hoeveel berichten, mailtjes of meldingen er nog openstaan in een app. Dit zorgt alleen maar voor onrust, doordat je het gevoel hebt dat je nog lijstjes moet afwerken.