Help, mijn toilet blijft lopen! Wat te doen bij een lopende wc?

De wc spoelt door, maar weet van geen ophouden. De wc blijft alsmaar doorlopen. De staande of inbouw wc blijft zelfs doorlopen na het doortrekken. Erg hinderlijk en ook nog eens een fikse waterverspilling! Gelukkig is het oplossen van een lekkende wc in de praktijk mogelijk. Mits je bij het binnenwerk van je wc kunt komen. In sommige gevallen hoeft er geen vakman aan te pas te komen. Binnen no time ben je af van een wc die blijft doorlopen. 

Inbouwtoilet / vrijstaand toilet blijft doorlopen

Wc’s zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Dit betekent dat elke toilet een andere werkwijze heeft bij het oplossen van een toilet die blijft doorlopen. Zo heeft een inbouwtoilet en andere werkwijze in tegenstelling tot een staande toilet. Een inbouwtoilet is veel ingewikkelder te controleren op een defect. Dit komt omdat het reservoir in de muur zit. 

Het kan zijn dat het binnenwerk van de toilet defect is. Bij een inbouwtoilet is het moeilijk om bij het binnenwerk te komen. Om daadwerkelijk bij het probleem te komen moet je eerst alle tegels weghalen, voordat je erbij kunt. Een manier is om van buiten naar binnen te werken door middel van het bedieningspaneel. 

Lukt dit niet? Dan ben je genoodzaakt de muur open te breken. Als het toilet alsnog blijft lopen moet er toch een loodgieter aan te pas komen. Lukt het niet om het binnenwerk te vervangen? Dan zou je de stortbak in z’n geheel kunnen verwijderen en vervangen. Soms ben je zelfs goedkoper uit met deze optie. Bij een inbouwreservoir is het een moeilijk karwei. 

Inbouw wc blijft doorlopen na doortrekken

Stappenplan als je (inbouw) wc blijft doorlopen

Help! Mijn staande of inbouw wc loopt door! Graag leggen we uit hoe je jouw wc kunt repareren, zodat je toilet niet meer lekt bij het doorspoelen. Dit is een algemeen stappenplan, aangezien de mechanisme in principe dezelfde werking hebben (ongeacht het type). De werking van een grohe inbouwreservoir die blijft doorlopen is hetzelfde als het mechanisme van een wisa inbouwreservoir die blijft doorlopen. 

Stap 1: Eerst moet je de watertoevoer van de wc afsluiten. Ga op zoek naar de stopkraan en draai deze helemaal dicht. Weet je niet waar deze zit? Sluit dan de waterkraan af. De waterkraan zit meestal in de meterkast.

Stap 2: Verwijder de klep die de spoelbak afsluit. 

Stap 3: Lokaliseer het probleem. Er zijn verschillende problemen die zich voor kunnen doen als je staande wc of inbouw wc blijft doorlopen. Onderstaand hebben we alle problemen en bijbehorende oplossingen op een rijtje gezet.

Stap 4:
Los het probleem op. Zo kan het zijn dat de vlotterkraan of het leertje kapot is. 

Stap 5: De staande of inbouw wc loopt als het goed is niet meer door. Is dit wel het geval? Schakel de hulp in van een professional als de spoelbak van je wc blijft doorlopen.

Grohe inbouwreservoir blijft doorlopen

Probleemoplossingen als het water van het toilet blijft lopen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je toilet blijft doorlopen. Om er achter te komen of er een probleem is met de vlotter of het spoelmechanisme kan je het volgende doen. Als de spoelbak vol is, draai je de kraan van het toilet dicht. Blijft er water in de wc lopen? Dan is er een probleem met het mechanisme.

Stopt het lopen met water? Dan is er een probleem met de vlotterkraan. De vlotterkraan sluit niet goed af waardoor de wc blijft doorlopen na het doortrekken. De veel voorkomende oorzaken + de oplossingen van een lekkende wc zetten we op een rij.

1. Kalkaanslag

Kalkaanslag kan een van de oorzaken zijn waardoor je wc blijft doorlopen na het doortrekken. Kalkaanslag kan ontstaan door de waterkraan of een afsluiting van de kraan. Hoe ontkalk je als de spoelbak van de wc blijft doorlopen? Gebruik een middel zoals ontkalkingsmiddel of azijn in de stortbak van het toilet!

Stappenplan om kalkaanslag te verwijderen

Stap 1: Doe ontkalkingsmiddel of azijn in de stortbak van het toilet. Gebruik je ontkalkingsmiddel? Volg dan de instructies op de fles.

Stap 2: Giet het middel in de stortbak

Stap 3: Laat het middel een nacht staan

Stap 4: Spoel de volgende dag door

Heeft dit niet geholpen? Het water in de toilet blijft alsmaar lopen? Er is een mogelijkheid om het binnenwerk uit de spoelbak te halen en dit grondig te reinigen. Zorg ervoor dat je eerst de waterkraan dicht doet, voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. 

2. Kapot spoelmechanisme 

Een veel voorkomend probleem is een kapot spoelmechanisme. Vaak is of de bodemventiel of de bodemklep de boosdoener. Als gevolg stijgt de vlotter niet meer. Maar ook de vlotterkraan sluit op deze manier niet goed meer. Dit kan komen door slijtage aan de ring van de bodemklep.

Een ring voor de bodemklep is verkrijgbaar in verschillende bouwmarkten en kan relatief gemakkelijk vervangen worden. Vraag om hulp bij het vervangen van het spoelmechanisme. Dit is een lastig karwei voor een doe-het-zelver!

Stappenplan voor het vervangen van een bodemkleprubber

Stap 1: Sluit het watertoevoer af en spoel de wc door. 

Stap 2: Haal de deksel van het reservoir af.

Stap 3:
Verwijder het brugstuk. Deze zit in het midden van het reservoir. Aan de hand van een uitstroommechanisme wordt dit bij elkaar gehouden. Het is een verbindende factor tussen de achter- en voorwand. 

Stap 4: Haal vervolgens het uitstroommechanisme uit het reservoir.

Stap 5:
Vervang het bodemkleprubber door deze tussen de twee flenzen vandaag te trekken.

Stap 6: Plaats vervolgens een nieuwe bodemkleprubber.

Stap 7: Doe het uitstroommechanisme terug in het reservoir. Let goed op dat de de pooltjes van het uitstroommechanisme goed in de bodem vallen. Waar de pootjes aan de onderkant zitten is afhankelijk van welk reservoir je hebt. 

Stap 8: Draai de overloopbuis verticaal. Waar het oog van de overloopbuis geplaatst moet worden is ook afhankelijk van welk reservoir je hebt. 

Stap 9: Monteer het brugstuk. Het brugstuk zit goed wanneer de poot in de sparing zit.

Stap 10: Doe de deksel weer op het reservoir.

Stap 11: Open de kraan.

Stap 12:
Controleer of het toilet niet meer lekt bij het doorspoelen. 

3. De bedieningsplaat is verkeerd afgesteld

Achter het bedieningspaneel zit de stelschroef, een witte schroef. De stelschroef heeft als functie: doortrekken. Als deze te lang is kan het gebeuren dat de bodemventiel niet sluit. Het gevolg? De wc loopt door, en door. Het is belangrijk om de stelschroef opnieuw af te stellen. De instructies staan meestal op het paneel. 

wc loopt door

4. Kapotte vlotter

Als het waterniveau daalt dan zakt normaliter ook de vlotter. De vlotter is bevestigt aan een zogeheten vlotterkraan. Is de vlotter laag? Dan zorgt de vlotterkraan dat het water naar de reservoir loopt. Uiteindelijk komt de vlotter omhoog en zorgt dat het water niet meer naar het reservoir kan lopen. 

Het kan ook gebeuren dat de vlotter niet goed is afgesteld. Probeer zelf de vlotter af te stellen. Dit kan door de stelschroef nog wat strakker of wat losser aan te draaien. Een nieuwe wc heeft niet altijd een stelschroef, maar een messing vlotter met een bal. Hierbij is het belangrijk dat je het uiteinde naar boven buigt. Op deze manier zou het probleem opgelost moeten zijn. Maar hoe kun je een vlotter vervangen van een inbouwtoilet?

Wat is de functie van een vlotter?

Een vlotter loopt gelijk met het water in de stortbak van de wc. Zodra je doorspoelt daalt het water in de stortbak. Als het water helemaal laag staat activeert de vlotter de vlotterkraan. Hierdoor loopt de stortbak opnieuw vol met water. 

Stappenplan voor de vlotter te vervangen in een inbouwtoilet

Stap 1: Verwijder de bedieningsplaat. 

Stap 2: Nu moet je de watertoevoer van de wc afsluiten

Stap 3: Klik de regelaar los

Stap 4:
Klik de vlotter los

Stap 5:
Lekt de vlotter? Vervang het rubbertje

Stap 6:
Lekt de vlotter niet? Vervang de vlotter

Stap 7: Draai de vlotter vast

Stap 8: Klik de regelaar vast

Stap 9: Draai de waterkraan open

5. Kapotte afsluitrubber

Het kan ook zijn dat de afsluitrubber (leertje) van de vlotter kapot is, waardoor de vlotterkraan niet goed dicht kan. Het is mogelijk om deze te vervangen. Naast de afsluitrubber kan ook het membraan van de vlotter kapot zijn. Ook kan de vlotter niet goed afgesteld zijn. Zitten er gaten in? Dan is het raadzaam om deze ook te vernieuwen. 

Stappenplan om een afsluitrubber te vervangen

Stap 1: Eerst moet je de watertoevoer van de wc afsluiten. Doe de hoofdkraan, de aftapkraan en de lekkende kraan dicht. De aftapkraan zit bij de hoofdkraan. 

Stap 2: Komt er geen water meer uit de leidingen? Zorg ervoor dat de spoelbak is afgesloten, zodat kleine onderdelen niet verloren gaan. 

Stap 3: Verwijder de afdekplaat aan de hand van een schroevendraaier.

Stap 4: Wil je de kraan zo min mogelijk beschadigen? Wikkel iets rondom de kraan. Bijvoorbeeld een oude doek. Zet een tang op de kraan en draai deze los.

Stap 5: Draai vervolgens het mechanisme los aan de hand van een moersleutel. 

Stap 6: Het leertje zie je aan de onderkant van het kraanmechanisme. Aan de hand van een schroef wordt het leertje op z’n plek gehouden. Stel dat het leertje kapot is kan het gebeuren dat deze aan de kraan kan blijven plakken. Hoe zorg je dat deze los komt? Pak een schroevendraaier en peuter het voorzichtig van de kraan af.

Stap 7: Monteer het nieuwe leertje. 

Stap 8: Draai het schroefje los en verwijder het leertje. Zit het leertje te goed vast? Gebruik een smeermiddel zoals kruipolie. 

Stap 9: Houdt met je hand de draadspil vast aan de hand van een tang. 

Stap 10: Pak een moersleutel en schroef de moer los.

Stap 11: Verwijder kalkaanslag door het mechanisme in azijn te laten weken. 

Stap 12: Koop een leertje in de bouwmarkt.

Stap 13: Zet het nieuwe leertje op zijn plaats en zet de kraan terug in elkaar.

Stap 14: Controleer of het probleem is opgelost door de kraan weer open te draaien. 

Wisa inbouwreservoir blijft doorlopen

6. Kapotte kraan aansluiting

Het kan zijn dat de kraan aansluiting kapot is. Lekt deze? Dan moet hij vervangen worden. Als deze niet lekt is het zinvol om de kraan af te sluiten aan de hand van een schroevendraaier. Ook kan er een andere oorzaak zijn.

Staat het water laag? Dan is vermoedelijk de ringen van de bodemklep kapot. Staat het water hoog in de spoelbak? Dan is het probleem waarschijnlijk de vlotter. Hoe je de bodemklep of de vlotter vervangt is eerder in deze blog beschreven. 

69 thoughts on “Help, mijn toilet blijft lopen! Wat te doen bij een lopende wc?

  1. Pingback: nexium tablete
  2. Pingback: albuterol generic
  3. Pingback: cialis 20 mg daily
  4. Pingback: buy fluoxetine
  5. Pingback: metformin 850mg
  6. Pingback: lisinopril price
  7. Pingback: cheap prednisone
  8. Pingback: tadalafil 20 india
  9. Pingback: zofran 4mg
  10. Pingback: buy rosuvastatin
  11. Pingback: cheap flonase
  12. Pingback: nexium buy online
  13. Pingback: buy flomax online
  14. Pingback: topamax 100mg
  15. Pingback: januvia sale
  16. Pingback: gabapentin generic
  17. Pingback: allegra cheap you
  18. Pingback: buy lasix diuretic
  19. Pingback: depakote er pills

Comments are closed.